Jordens poler och områdena runt dessa är intressanta bland mycket annat också för att solen når dessa områden på ett så annorlunda sätt än vad den gör närmare ekvatorn. Pga jordaxelns lutning kommer polarområdena att i omväxlande ordning den ena att nås av ständigt solljus samtidigt som den andra är utan sol. I Finland vi direkt erfarenhet av de ljusa sommarnätterna och många har upplevt midnattssolen norr om den arktiska polcirkeln.
Och samma fenomen med midnattssol förekommer i Antarktis under den Antarktiska sommaren (när vi har vår vinter på norra halvklotet). Vid Antarktis, innanför södra polcirkeln, kan vi från klotjordsmodellen anta en symmetri med vår upplevelse i norr, fast förskjutet i kalendern med ett halvt år.
På Antarktis bedrivs forskning av många länder och det finns ett antal forskningsstationer främst längs kusterna. En del är bemannade året runt. Turismen är också på uppgång med tiotusentals besökare under sommarmånaderna. De flesta rör sig på kryssningsfartyg som kommer från södra Chile och rör sig kring Peninsula halvön. I recensioner från turister kan man se hur många lyfter fram fenomenet med "det ständiga ljuset" under dessa resor.
För att kunna studera solens bana vid Antarktis har jag tagit hjälp av material från några av forskningsstationernas webkameror. Mawson är Australiskt och finns på www.antarctica.gov.au medan McMurdo är amerikanskt och finns på www.usap.gov.
Mawson ligger på 60° öst på Antarktis kust precis innanför södra polcirkeln, och använder tidszonen GMT+5h. Lila markeringar visar ungefärligt område för de webkamerabilder som följer.
Contribution in Google Maps.
Contribution in Google Maps.
Kameran filmar mot havet i nordvästlig riktning. Under eftermiddagen mellan 14-16 rör sig solen förbi kameran. På natten mellan kl 22 och 04 skuggas stationen något av den höga glaciär och berg som reser sig bakom (se fotografierna ovan). Nedan översikt av området och webkamerans ungefärliga placering.
Bildsekvens 24h från 28.1.2024 kl 02 - 02. Notera det ständiga ljuset, samt skuggorna från solen som roterar varvet runt. Som noterats redan skymmer höjden bakom stationen direkt solljus mellan 22-04.
McMurdo är den största av Antarktis stationer och den ligger på 165° öst. Den finns på södra sidan av Ross ön. Den ligger längre innanför södra polcirkeln än de flesta andra stationer, och använder tidszonen GMT+13h. Lila markering i första bilden visar ungefärligt område för de webkamerabilder som följer.
Kameran filmar ned mot piren i sydvästlig riktning. Solen sveper förbi kameran vid mellan kl 23 och kl 00 då den är som längst under dygnet. Nedan översikt av området och webkamerans ungefärliga placering.
6 bilder från webkameran 31.1 - 1.2.2024 kl 22:50, 23:42, 03:06 och följande morgon mellan 07-08 när fartyget lägger ut. Notera solens position i sydväst kl 23:42 (andra bilden). Vid denhär tiden är den som lägst under dygnet, likväl syns den i en av bilderna då inga moln skymmer. Följande morgon lägger fartyget ut och samtidigt börjar det snöa. Vi har fått se en glimt av det ständiga midsommarljuset i Antarktis.
Några sätt att ytterligare slå fast att detta är från Antarktis är att komplettera materialet med fartygspositioner vid McMurdo och vädertjänsternas information och verifiera dessa mot live-bilderna.
www.vesselfinder.com
www.timeanddate.com/weather
Som framkommer i bilderna visar vesselfinder.com tjänsten att just dessa två fartyg som syntes i web-kameran faktiskt fanns i McMurdo . Likaså stämmer vädertjänstens information att det var molnigt kl 22 (solen tittade dock fram i en av web-kamera bilderna) och att det började snöa följande förmiddag då fartyget lade ut.
Beträffande solens bana runt polerna visar Antarktis-analysen ovan att det i syd finns en symmetri med vårt Arktis i norr: Under sommaren i Antarktis (december till februari) är det ständigt ljus, och solen rör sig cirkulärt 360°. Speciellt vid Antarktis är att solen står som högst när den är i norr, som lägst i syd och att den roterar moturs.
En modell av en sfärisk roterande jord med lutande axel och i bana runt solen är en bra förklaring till denna symmetri.
This site was created with the Nicepage